У Чернігові обговорили питання щодо захисту екології

Представників різних професій Чернігівщини об`єднало спільне питання — зупинити варварські дії осіб, які свідомо знищують екологію.

Проблемні аспекти цього питання обговорили 1 жовтня під час прес-конференції у Чернігові. А організувала такі заходи коаліція «Сіверщина».

Мета зібрання — об’єднати зусилля всіх небайдужих громадян, експертів в сфері природокористування, фахівців з екології та бізнесу, представників влади і, зокрема, правоохоронних органів задля вирішення головних проблем сьогодення в сфері збереження довкілля.

На жаль, представники влади та спеціалісти з Державної екологічної інспекції області проігнорували цей захід, а це ще раз підкреслює їхнє небажання вникати в суть таких болючих для суспільства питань у сфері екології та вирішення цих проблем.

Тим часом майже в усіх регіонах області громадські активісти виявляють кричущі факти знищення лугів, пасовищ, боліт, прибережних річкових смуг, що врешті-решт призведе до зневоднення річок.

«Екологічне» законодавство має серйозні прогалини, чим користуються недобрі ділки, яким все одно, що буде завтра — для них головне, як свідчить негативна практика, сьогодні набити свої кишені.

Наше видання вже повідомляло про подібні факти варварського знищення лісових насаджень, займищ, лугів, боліт на Чернігівщині. Тільки недавно ми розповідали про намагання фермерського господарства «Ремагро» перетворити луги та пасовища біля села Количівка Чернігівського району в ріллю. Не дивлячись на те, що люди повстали проти нахабства так званих «фермерів» із Чернігова, потужна техніка продовжувала знищувати все живе на їхньому шляху і це при тому, що ця територія є низовиною в оточенні малих річок та озер, а недалеко протікає ще й річка Десна. Цинізмом в усьому цьому стали слова представника «Ремагро», який повідомив, що поле після засадження сільськогосподарськими культурами (соняшником та кукурудзою) буде обприскуватися «з повітря». А як же люди? Їх, схоже за все, це аж ніяк не цікавить. Адже поряд — людські городи та будинки, а також паї людей, які вирощують різні види трав для своєї худоби.

Натомість, відносно громадських активістів, які викривають «екологічно-злочинні» діла, здійснюються протиправні дії.

У вечірні години 22 вересня невідомі особи порізали колеса автомобіля, який належить активному викривачу фактів з розорення лугів, прибережних смуг та знищення лісових насаджень Павлу Бистрову.

Тож на прес-конференції представники коаліції «Сіверщина», що об`єднує галузеві асоціації роботодавців, незалежні профспілки дрібного бізнесу, громадські спільноти експертного спрямування оприлюднили відповідну заяву-маніфест.

Як зазначив керівник громадської організації «Совість» Володимир Демиденко, вчинений акт проти громадського активіста — це ніщо інше, як залякування небайдужих людей, які своєю позицією стали на захист екології та довкілля.

— Зрозуміло, що діяльність активістів загрожує злочинним прагненням недобросовісних сільгоспвиробників отримувати неоподатковані надприбутки шляхом безвідповідального зневоднення України, знищення земель природоохоронного фонду, нашої історичної спадщини, майбутнього наших дітей, онуків і правників, — заявив Володимир Демиденко.

Всеукраїнському природничому форуму на Чернігівщині — бути!

За оцінками міжнародних та вітчизняних експертів Україна вже за пару десятиліть може опинитися у катастрофічному стані, якщо сьогодні не вживати термінових заходів. На цьому акцентував увагу голова коаліції «Сіверщина» Віктор Лазар.

— Україна є однією з найменш водозабезпечених країн Європи. Об`єктивним показником водозабезпечення території є величина річкового стоку місцевого формування, що приходиться на один квадратний кілометр площі, — зазначив керівник коаліції «Сіверщина». — За запасами води, доступної для використання, наша держава належить до країн з мінімальним водним резервом. За критеріями ООН, водні ресурси якої не перевищують 1,5 тисячі метрів на одну людину, вважається водонезабезпеченою… Тільки з 2003 по 2013 роки в Україні зникло (вдумайтесь у цю цифру) більше десяти тисяч малих і середніх річок подібних до таких як Снов, Сейм, Остер… До речі, що останньої, то ця річка, на жаль, вже майже знищена. А сто років тому вона була судноплавною аж до міста Бахмач.

Віктор Лазар зауважив, що в непорушених річкових долинах первинною рослинністю для більшості заплав є лісочагарникова й болотяна рослинність. Саме їй належить самозабезпечення гідро оптимального режиму існування малих річок. А це якраз те, що сьогодні майже масово знищують безсовісні фермери — всіляко їх висушують (або ж випалюють), затим запускають потужну техніку і переорюють. Окрім лиха екології така безгосподарна діяльність призводить ще й до того, що вже птаству та звірям нема де вивести потомство.

Тож на негативний стан водойм не лишень впливають різні природні явища, а насамперед річки зникають через непродумані дії людей. А тому Віктор Лазар проінформував присутніх про необхідність проведення на Чернігівщині  Всеукраїнського форуму щодо збереження природного середовища.

Перший заступник голови Седнівської територіальної громади Олексій Барановський у своєму виступі наголосив на відсутності ефективної роботи Державної екологічної інспекції у Чернігівській області.

— За логікою колеса повинні б різати інспекторам та керівникам екологічної служби за їх принципову позицію, яка у них відсутня, щодо захисту навколишнього середовища, а ріжуть «чомусь» тільки активістам, — наголосив Олексій Барановський.

Він зазначив, що громадськість у цих умовах вимушена створювати дублікат державної інституції, яка б хоч якось захищала громадських активістів, і перш за все — це страхування таких осіб.

— Але ж виникає питання: а для чого тоді бездіяльна ДЕРЖАВНА екологічна служба?  — підкреслив заступник голови Седнівської громади.  

Громадський активіст за збереження довкілля Павло Бистров, у якого й порізали шини коліс автомобіля, відзначив, що відповідальність за незаконне розорювання, або й законне але шкідливо-пагубне, нікчемна.

Як приклад, активіст навів факт, коли безвідповідальний фермер на території Седнівської громади розорав НЕЗАКОННО близько 100 га земельної площі біля водойм, при цьому порушив норми Водного та Земельного кодексів, а за свої протизаконні діяння отримав штраф у… 520 гривень.

На прес-конференції її учасники наголосили на необхідності вжиття невідкладних заходів щодо збереження природи. А владні інституції повинні не формально показувати якусь аморфно-абстрактну роботу, а діяти ефективно і рішуче.

— Небезпеку екологічної катастрофи відчули й зрозуміли у західних країнах, бо захист екології там стоять вище приватної власності, — резюмував Павло Бистров. — Адже природа та екологія — це інтереси всього суспільства, а приватна власність — це лишень інтереси якогось недобросовісного землевпорядника чи фермера.

Коаліція «Сіверщина» прийняла відповідну заяву-маніфест з приводу злочинних проявів окремих осіб та вжиття заходів щодо збереження навколишнього середовища. Про це детальніше дізнавайтеся в окремому відеосюжеті та читайте публікації у наших веб-виданнях і друкованій газеті «Чернігівщина: новини та оголошення».

Сергій Кордик

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?